InfoVaticana: Interviu cu Cardinalul Burke

NewImage

Cu ceva mai bine de o săptămână în urmă, portalul InfoVaticana publica un lung interviu cu Eminența Sa, Raymond Cardinal Burke.

Temele abordate au fost numeroase. Printre ele s-au numărat: noua administrație americană și recentele ei măsuri pro-viață, mișcarea dreptei alternative, Dubiile celor patru cardinali și actul de corijare formală a Papei Francisc, criza Ordinului de Malta, schimbările survenite în ultimii ani în diplomația Vaticanului, declarațiile șocante din ultima vreme ale Superiorului General al Ordinului Iezuit.

Redăm mai jos, în traducere proprie, câteva fragmente din acest interviu:


Despre Dubiile celor partru cardinali

Info Vaticana (IV): Dubiile: Care este motivul principal pentru care cei patru cardinali au dat publicității Dubiile?

Cardinalul Burke (CB): Deoarece există atât de multă confuzie în Biserică în privința unor chestiuni fundamentale care sunt definite în raport cu răul moral intrinsec, cu Sfânta Împărtășanie, cu dispoziția corectă pentru a primi Sfânta Împărtășanie și cu indisolubilitatea căsătoriei.

Există atâta confuzie, încât noi, înainte de toate, l-am rugat pe Sfântul Părinte să clarifice aceste chestiuni, aceste chestiuni fundamentale. Ne-am limitat solicitarea la aceste patru întrebări din Dubii. Văzând că nu primim niciun răspuns, și din moment ce atâta lume ne spunea: “Dar de ce nu vă faceți datoria de cardinali și nu învățați clar despre aceste lucruri?”, ne-am dat seama că trebuie să aducem Dubiile la cunoștința oamenilor. Da, încercăm să facem ce putem mai bine, încercăm să primim de la Sfântul Părinte diriguirea de care are nevoie Biserica în acest moment. Deoarece există o foarte periculoasă confuzie, iar confuzia aduce cu sine diviziuni.

Preoți împotriva altor preoți, și neînțelegeri între catolici în privința posibilității de a primi Sfânta Împărtășanie dacă trăiești într-o uniune maritală invalidă. Există chiar și neînțelegeri între episcopi, iar acest lucru nu ar trebui să se întâmple … Aceasta nu este întru binele Bisericii.

IV: De ce doar patru cardinali au semnat Dubiile?

CB: Pot să vă spun că Dubiile sunt susținute de mai mult de patru cardinali, dar, pentru diverse motive, aceștia nu doresc să afirme public acest lucru. Cei patru cardinali care au semnat Dubiile au știut, pur și simplu, că acest lucru era de datoria noastră, și nu ne-am pus problema dacă am avea nevoie de un anumit număr de cardinali care să fie alături de noi. Noi, cei patru, am știut că trebuie să facem acest lucru, așa că l-am făcut.

IV: Deci, sunteți sprijiniți în privat și de alți cardinali?

CB: Da.

IV: Ce ați avea să le spuneți celor care afirmau că l-ați provocat pe Papă?

CB: Nu este vorba despre niciun fel de provocare adresată Papei. Defapt, practica de a-i prezenta Papei dubii sau întrebări este una foarte veche în Biserică, iar documentul a dat dovadă de respect pentru Papă, care conduce Biserica într-un moment crucial sau într-o perioadă de confuzie, sau chiar într-o perioadă de eroare. Așa că, dacă citiți Dubiile, [veți vedea] că suntem foarte respectuoși. Nu îl acuzăm de nimic pe Sfântul Părinte, ci îi solicităm, pur și simplu, să clarifice aceste lucruri, pentru binele Bisericii.

IV: Vorbeați de unele precedente de corijare formală a unui Papă din istoria Bisericii …

CB: Mă gândesc, de pildă, la Papa Ioan al XXII-lea, care învăța eronat despre Viziunea Beatifică. Anumiți episcopi și teologi i-au atras atenția asupra acestui fapt. La început, s-a opus corijării venite din partea lor, dar mai apoi, înainte de a muri, a retractat ceea ce a afirmat în mod eronat.

Există și alte cazuri similare în istoria Bisericii. Unele dintre ele au de-a face cu chestiuni practice de importanță majoră, chiar și cu administrarea bunurilor temporale. De pildă, cardinalii s-au prezentat în fața Sfântului Părinte și i-au spus: “după părerea noastră, nu administrați cum se cuvine bunurile Bisericii”, iar, mai apoi, Papa s-a corectat.

IV: Credeți că va avea loc o corijare formală publică a Papei Francisc?

CB: Acest lucru nu este încă clar. În mod normal, înainte de a face acest pas, cardinalii ar trebui să-l abordeze încă odată personal pe Sfântul Părinte, și să-i spună: “Sfinte Părinte, chestiunea este atât de gravă încât trebuie s-o corectăm”, iar am încredere că Sfântul Părinte va răspunde în acel moment.

IV: Dar nu credeți că interviul Cardinalului Müller din Il Timone a constituit un răspuns la Dubii?

CB: Cred că da. Desigur, acest răspuns are foarte mult de-a face cu întreaga discuție, și face foarte clar ceea ce Biserica învață în astfel de chestiuni. Cred, dar nu știu, din moment ce nu am vorbit cu Cardinalul Müller, că interviul reprezintă un efort pastoral, în ceea ce îl privește, de a prezenta clar învățătura Bisericii.

IV: Dar Papa nu a răspuns încă …

CB: Din câte știu, nu mi-a răspuns nici mie, și nu cred că le-a răspuns nici celorlalți trei cardinali. Nu cred că a dat niciun răspuns.

IV: Cum rămâne cu data corijării formale?

CB: Nu pot vorbi despre acest lucru, deoarece aceasta este o chestiune care trebuie abordată cu mare respect și delicatețe. Și nu vreau să sugerez o dată care ar putea afecta negativ în vreun fel procedura în această chestiune sau ar da dovadă de lipsă de respect față de vreunul dintre cei implicați.

IV: În momentele care au precedat și care au urmat publicării Dubiilor, ați fost în contact cu Papa Emerit?

CB: Nu, nu am vorbit cu el despre Dubii.

Despre criza Ordinului de Malta

IV: S-a încheiat, în sfârșit, criza Ordinului de Malta?

CB: Este greu de răspuns la această întrebare. Pentru moment, sunt îndepărtat complet din orice fel de participare [în afacerile] Ordinului de Malta. Deși mi-am păstrat titlul de Cardinal Patron, Papa a făut clar că singura persoană care se poate ocupa de chestiunile privitoare la Ordinul de Malta în numele Sfântului Părinte este Arhiepiscopul Becciu. Așa că nu știu.

În aprilie, va avea loc alegerea unui nou Mare Maestru, iar eu sper că, dintre Cavalerii profesați, va fi ales un lider excepțional, care să poată începe să reconcilieze lucrurile și să conducă Ordinul într-o direcție corectă. În scrisoarea sa de la 1 decembrie trecut, Sfântul Părinte mi-a făcut clare îngrijorările sale foarte serioase în ceea ce privește Ordinul de Malta. Desigur, după mine, aceste îngrijorări sunt justificate, iar noua conducere va trebui să se ocupe de aceste îngrijorări.

IV: V-a cerut cumva Papa să-i îndepărtați pe masoni din Ordinul de Malta?

CB: Papa a fost foarte clar cu mine în această privință, că un mason nu poate fi membru în Ordinul de Malta. Așa că mi-a spus că, dacă există cavaleri care continuă să fie membri ai Francmasoneriei, aceștia trebuie excluși. Așa că lucram la asta, da.

IV: A existat cumva vreun conflict de interese între membrii comisiei numite de către Sfântul Scaun, așa cum au afirmat anumiți vaticaniști și Marele Maestru?

CB: Acesta este un aspect foarte important pentru criza Ordinului de Malta, care trebuie clarificat foarte bine. Deoarece orice persoană de bun simț își dă seama că se întâmplă ceva foarte ciudat. În ceea ce privește moștenirea, din care cel puțin o parte i-a fost lăsată Ordinului de Malta, nu se știe clar cine este donorul, care este natura exactă a acestei moșteniri, cum este ea administrată, iar aceasta nu este în regulă. Aceste lucruri trebuie să fie clare.

Și este foarte ciudat ca trei dintre persoanele care au fost implicate direct în problema moștenirii lăsate Ordinului să facă parte din așa-numitul “grup” care să investigheze întreaga problemă a eliberării din funcție a Marelui Cancelar și să recomande repunerea lui în funcție.

IV: Fratele lui von Boeselager a fost numit la IOR

CB: Marelui Cancelar, Albrecht von Boeselager, i s-a cerut să demisioneze și, când a refuzat, a fost eliberat din funcție. Doar cu câteva zile mai târziu, fratele lui, Georg von Boeselager, a fost numit membru al Comsiei de Control a Institutului pentru Opere Religioase, a ceea ce numim Banca Vaticanului. Pare, într-adevăr, ciudat.

IV: După numirea lui Becciu, ce rol aveți în această organizație?

CB: În clipa de față, nu am niciun rol. Am un titlu, dar nu am nicio atribuție.

IV: Mâinile v-au fost legate …

CB: Da. Respect ordinul Sfântului Părinte, și nu am nimic de făcut în Ordin în clipa de față.

IV: Ați reprezentat cumva obiectivul major al crizei?

CB: Nu știu. Întreaga evoluție îmi pare atât de ciudată, încât îmi vine greu să înțeleg care a fost scopul final. Desigur, un lucru este clar, și anume că repunerea în funcție a Marelui Cancelar a reprezentat obiectivul principal. Dacă acest obiectiv o fi avut de-a face și cu îndepărtarea mea din funcția de Cardinal Patron, nu știu.

Despre relația Cardinalului Burke cu Papa Francisc

IV: Cum arată relația Voastră cu Papa Francisc?

CB: N-am mai vorbit cu el de la întâlnirea pe care am avut-o în noiembrie anul trecut. L-am salutat după întâlnirea Colegiului Cardinalilor și a Curiei Romane de dinaite de Crăciun, dar nu am vorbit cu el, iar el nu mi-a acordat nicio audiență. Așa că, nu știu ce crede.

IV: Deci, i-ați solicitat o audiență?

CB: Da.

IV: Și asta, în toiul crizei Ordinului de Malta?

CB: Nu am avut nicio posibilitate, nicio ocazie de a vorbi cu el despre acest lucru.

%d bloggers like this: