Vaticanul îi cere lui Matthew Festing să nu se prezinte la Roma pentru alegerea noului Mare Maestru al Ordinului de Malta

NewImage

Când, la solicitarea directă a Papei Francisc, Fra’ Matthew Festing și-a prezentat demisia din funcția de Mare Maestru al Ordinului (odinioară) Suveran de Malta, a avut loc următorul schimb de replici:

Și i-am spus, ‘La modul ipotetic, ce s-ar întâmpla dacă aș fi reales?’. El [Papa] a stat un moment pe gânduri, după care mi-a spus, ei bine, acest lucru ar fi în regulă.

Între timp, Papa Francisc pare să-și fi schimbat părerea, judecând după scrisoarea pe care delegatul papal pe lângă Ordinul de Malta i-a trimis-o la 15 aprilie a.c. fostului Mare Maestru:

Dragă frate venerabil,

Din momentul în care am acceptat însărcinarea pe care mi-a încredințat-o Sfântul Părinte, ca Delegat al său pe lângă Ordinul Militar Suveran Hospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim, de Rodos și de Malta, una dintre prioritățile mele a fost aceea de a-mi aprofunda cunoștințele despre Ordin, fie prin intermediul unor întâlniri în persoană cu membrii lui, fie prin corespondență. Astfel, sunt în măsură să apreciez vitalitatea Ordinului, precum și complexitatea problemelor cu care se confruntă. A ieșit la iveală și o anumită dezorientare, însoțită de o profundă suferință, din cauza recentei crize. Dar, în toate acestea, poate fi observată clar dorința de a întoarce pagina, lucrând la reconcilierea diferitelor elemente și inițiind o revizuire a Constituțiilor.

Însă în ceea ce privește Consiliul Complet de Stat, care urmează să se desfășoare la 29 aprilie, mulți și-au exprimat dorința ca dumneavoastră să nu veniți la Roma și să nu participați la sesiunile de votare. Prezența dumneavoastră ar redeschide răni, de-abia vindecate, și ar împiedica desfășurarea evenimentului într-o atmosferă pașnică și de armonie regăsită.

Având în vedere cele de mai sus, și după ce i-am împărtășit această decizie Sfântului Părinte, vă cer, în calitatea mea de Delegat Special, să nu vă prezentați la Consiliul Complet de Stat și să renunțați la călătoria dumneavoastră la Roma cu acest prilej. Vă cer acest lucru ca act de ascultare, în care, fără îndoială, veți recunoaște acest sacrificiu al dumneavoastră ca pe un gest de dăruire de sine pentru binele Ordinului de Malta.

Transmițându-vă urările mele pentru un Paște Fericit, vă asigur că voi continua să vă pomenesc în rugăciunile mele.

Al dumneavoastră, sincer în Christos,

✝ Arhiepiscop Angelo Becciu

Delegat Special

Fra’ Matthew Festing,

Burks, Tarsot

Hexham NE48 1LA

Northumberland

GRAN BRETAGNA

Potrivit unor surse din interiorul Ordinului citate de Edward Pentin, Fra’ Festing continuă să se bucure de o mare popularitate printre cavalerii de Malta. Prin urmare, prezența la Roma a fostul Mare Maestru, care ar avea chiar șanse să fie reales, ar putea pune serios în pericol planurile celor care urmăresc o schimbare semnficativă de direcție a Ordinului de Malta.

%d bloggers like this: