Carlo Cardinal Caffarra (1938-2017) – requiescat in pace

NewImage

Azi dimineață, clopotele bisericilor din întreaga Arhidieceză de Bologna anunțau trista veste a morții Cardinalului Carlo Caffarra, Arhiepiscopul emerit al locului și unul dintre cei patru semnatari ai Dubiilor înaintate Papei Francisc în urmă cu aproape un an. Eminența Sa era în vârstă de 79 de ani.

Decesul Cardinalului Caffarra survine la doar două luni de la moartea subită a unui alt membru al “grupului celor patru cardinali“ semnatari ai Dubiilor, Joachim Cardinal Meisner. Astfel, dintre cei patru, au mai rămas în viață doar Cardinalul Walter Brandmüller (88 de ani) și Cardinalul Raymond Leo Burke (69 de ani).

Caffarra și-a făcut studiile teologice la Seminarul din Fidenza, fiind hirotonit la sfânta preoție în 1961. Se specializează mai apoi în teologie morală și drept canonic, obținând titlul de doctor în această din urmă disciplină la Universitatea Pontificală Gregoriană. A fost un autor prolific, publicând mai multe cărți și numeroase articole pe teme de teologie morală. A ținut cursuri și prelegeri la diferite universități din afara granițelor Italiei, iar între 1981 și 1995 a ocupat funcția de Decan al Institutului Pontifical Ioan Paul al II-lea de pe lângă Universitatea Pontificală Laterană din Roma.

Consacrat episcop în 1995, este numit Arhiepiscop de Bologna în 2003, rămânând în fruntea acestei arhidieceze până în 2015, când se pensionează. În 2006, este creat cardinal de către Papa Benedict al XVI-lea.

Numele Cardinalului Caffarra va rămâne asociat pe veci cu o dezvăluire cutremurătoare făcută de Eminența Sa într-un interviu difuzat de Tele Radio Padre Pio în 2008. Este vorba despre cuvintele profetice cu care se încheie o scrisoare pe care Cardinalul Caffarra a primit-o, cu ani în urmă, de la Sora Lucia, vizionara de la Fatima:

Bătălia finală dintre Dumnezeu și împărăția satanei va fi pentru căsătorie și familie. Nu vă fie teamă, căci oricine lucrează pentru sfințenia căsătoriei și familiei va fi întodeauna înfruntat și se va lovi de rezistență de tot soiul, pentru că aceasta este chestiunea decisivă. După care a încheiat: dar Sfânta Fecioară i-a zdrobit deja capul.

Requiem aeternam dona ei Domine, et lux perpetua luceat ei. Requiescat in pace!

Surse: 1, 2

%d bloggers like this: