Cele șapte erezii identificate de autorii Correctio filialis

NewImage

Autorii Correctio filialis nu și-au propus, după cum declară ei înșiși, să alcătuiască o listă completă a ereziilor promovate în exortația Amoris laetitia. Correctio scoate în evidență doar acele erezii pe care Papa Francisc le-a susținut și prin alte cuvinte, fapte și omisiuni.

Iată, mai jos, și lista completă a acestor erezii:

  1. O persoană justificată nu are puterea, cu ajutorul harului lui Dumnezeu, să satisfacă cerințele obiective ale legii divine, ca și cum oricare dintre poruncile lui Dumnezeu este imposibilă pentru cel justificat; sau însemnând că harul lui Dumnezeu, atunci când produce justificarea unui individ, nu produce, în mod invariabil și prin natura lui, convertirea de la toate păcatele grave, sau nu este suficient pentru convertirea de la toate păcatele grave.
  2. Creștinii care au obținut un divorț civil de soțul/soția cu care sunt căsătoriți valid și au contractat o căsătorie civilă cu o altă persoană, în timp ce soțul/soția lor este în viață, și care trăiesc more uxorio cu partenerul lor civil și, fiind pe deplin conștienți de natura actului lor și cu consimțământul deplin al voinței lor pentru acel act, aleg să rămână în această stare, nu se află în mod necesar în stare de păcat de moarte și pot primi har sfințitor și crește în caritate.
  3. Un credincios creștin poate avea cunoștință deplină despre o lege a lui Dumnezeu și o poate încălca într-o chestiune serioasă, fără a se afla în stare de păcat de moarte ca urmare a acestei acțiuni.
  4. Dând ascultare unei interdicții divine, o persoană poate păcătui împotriva lui Dumnezeu prin însuși acest act de ascultare.
  5. Conștiința poate judeca cu adevărat și corect că actele sexuale între persoane care au contractat o căsătorie civilă unul cu celălalt, cu toate că unul dintre ei, sau amândoi, sunt căsătoriți sacramental cu o altă persoană, pot uneori fi corecte din punct de vedere moral, sau chiar poruncite de Dumnezeu.
  6. Principiile și adevărurile morale conținute în revelația divină și în legea naturală nu includ interdicții negative care interzic în mod absolut anumite tipuri de acțiuni, deoarece acestea sunt, datorită obiectului lor, întotdeauna grave.
  7. Domnul nostru Iisus Christos vrea ca Biserica să-și abandoneze disciplina perenă de a le refuza Euharistia divorțaților recăsătoriți și de a le refuza dezlegarea de păcate divorțaților recăsătoriți care nu-și exprimă căința pentru starea lor de viață și hotărârea fermă de a rectifica această stare.
  • Ana-Maria Botnaru

    tristete & ingrijorare….exista un blestem chinezesc care spune asa “sa dea Dumnezeu sa traiesti vremuri interesante”… Aici suntem : traim vremuri interesante. Oare Sfantul Papa Ioan Paul al II-lea cum ar fi comentat….? Mi se face dor. Si frig. Si frica…. Doamne, ai mila de noi, bietii pacatosi….

%d bloggers like this: