BREAKING: Papa Francisc declară interpretarea heterodoxă a Amoris laetitia ca “Magisteriu autentic”

NewImage

Vă mai amintiți de scrisoarea pe care Papa Francisc le-a adresat-o acum mai bine de un an episcopilor Regiunii Pastorale Buenos Aires? Scrisoare în care declara că “nu există nicio altă interpretare” a capitolului VIII al Amoris laetitia în afară de aceea de a-i admite (“în anumite cazuri”) pe divorțații “recăsătoriți” care trăiesc ca soț și soție la Sfânta Împărtășanie.

În volumul datat octombrie 2016 al Acta Apostolicae Saedis (AAS) – “buletinul oficial” al Sfântului Scaun – volum publicat cu câteva zile în urmă, apar atât scrisoarea mai sus amintită a Papei Francisc, cât și documentul integral al Episcopilor Regiunii Buenos Aires (“Criterii elementare de aplicare a capitolului VIII al Amoris laetitia”), document care stipulează admiterea la Sfânta Împărtășanie (“în anumite cazuri”), a divorțaților “recăsătoriți” care continuă să trăiască ca soț și soție, adică în adulter.

Lucru încă și mai îngrijorător, cele două documente sunt însoțite de un rescript semnat de Cardinalul Parolin, Secretarul de Stat al Vaticanului. Rescriptul, redactat din însărcinarea Papei Francisc în urma unei audiențe care a avut loc la 5 iunie 2017, conferă statutul de ”Magisteriu autentic” atât scrisorii Papei Francisc către episcopii din Regiunea Buenos Aires, cât și documentului emis de către aceștia din urmă referitor la aplicarea capitolului VIII al Amoris laetitia. Iată, mai jos, textul integral al rescriptului:

Rescript: “De la o audiență cu Sfântul Părinte”

Pontiful Suprem a decretat ca cele două documente de mai sus [scrisoarea Papei către episcopii Regiunii Buenos Aires și “Criterii elementare de aplicare a capitolului VIII al Amoris laetitia” – n.t.] să fie publicate pe site-ul electronic al Vaticanului și în Acta Apostolicae Saedis, ca Magisteriu autentic [sublinierea noastră] (“velut Magisterium authenticum”).

Din Palatul Vaticanului, în a cincea zi a lunii iunie a anului 2017.

Pietro, Cardinal Parolin

Secretar de Stat

Declarând că interpretarea heterodoxă a episcopilor Regiunii Buenos Aires are un caracter magisterial, Papa Francisc pare să invoce, implicit, canonul 752 al Codului de Drept Canonic din 1983, care prevede:

O supunere religioasă a intelectului și voinței – deși aceasta nu reprezintă un asentiment al credinței – trebuie acordată doctrinei declarate de către Pontiful Suprem sau Colegiul Episcopilor cu privire la credință sau morală, atunci când aceștia exercită Magisteriul autentic, chiar dacă nu intenționează să o proclame printr-un act definitiv; de aceea, credincioșii catolici trebuie să aibă grijă să evite acele lucruri care nu sunt în acord cu ea.

În pofida acestei tentative a Papei Francisc de a promulga o propozițiune heterodoxă ca învățătură magisterială a Bisericii, să nu uităm că absolut nimeni, nici chiar Papa, nu poate schimba adevărul obiectiv și imutabil și, prin urmare, nu are autoritatea de a obliga pe cineva să adere la propozițiuni contrare depozitului bi-milenar al Credinței (cf. Conciliul Vatican I, Sesiunea 4, cap. 4, nr. 6). Dimpotrivă, una dintre obligațiile de căpătâi ale Vicarului lui Christos este aceea de a-și întări frații în Credință (cf. Luca 22:32). În timp ce fiecare credincios are obligația strictă de a respinge învățăturile eronate, indiferent de sursa acestora.

Surse: 1, 2, 3, 4.

%d bloggers like this: