Trei episcopi din Kazahstan declară că interpretarea Papei Francisc a Amoris laetitia este “străină” de credința catolică

NewImage

Trei înalți prelați din Kazahstan – Tomash Peta, Arhiepiscop de Astana, Jan Pawel Lenga, Arhiepiscop-Episcop emerit de Karaganda, și Athanasius Schneider, Episcop Auxiliar de Astana – au dat publicității la 31 decembrie 2017 o ”Profesiune a adevărurilor imutabile despre căsătoria sacramentală”.

Semnatarii deplâng faptul că normele pastorale ale episcopilor din Regiunea Buenos Aires – norme despre care Papa Francisc a declarat recent că ar face parte din ”magisteriului autentic” – au produs o confuzie considerabilă și crescândă atât printre credincioși, cât și printre membrii clerului.

Potrivit celor trei înalți prelați, normele mai sus amintite, care permit, “în anumite cazuri“, accesul la Sfânta Împărtășanie a “divorțaților recăsătoriți”, contribuie la răspândirea “plăgii divorțului”.

După ce oferă numeroase citate din scrierile unor Sfinți Părinți ai Bisericii și ale unor Papi (printre care și Papi din perioada conciliară și post-conciliară), citate menite să ilustreze învățătura constantă a Bisericii Catolice de-a lungul veacurilor despre indisolubilitatea căsătoriei, documentul se încheie cu următorul avertisment:

Nu este licit (non licet) să justifici, să aprobi, sau să legitimizezi, direct sau indirect, divorțul și relația sexuală stabilă non-conjugală prin disciplina sacramentală a admiterii așa-numiților “divorțați recăsătoriți“ la Sfânta Împărtășanie, aceasta fiind o disciplină străină de întreaga Tradiție a credinței catolice și apostolice.

Din păcate, cu toate meritele lui, documentul suferă de o mare lipsă, și anume, aceea că evită, în mod diplomatic, să spună lucrurilor pe nume până la capăt.

 

ACTUALIZARE (4 ianuarie 2018):

Potrivit Corrispondenza romana, celor trei semnatari inițiali ai Profesiunii li s-au alăturat încă doi înalți prelați. Este vorba despre Arhiepiscopul Carlo Maria Viganò, fost nunțiu apostolic în Statele Unite, și Arhiepiscopul Luigi Negri (Arhiepiscop emerit de Ferrara-Comacchio).

ACTUALIZARE (5 ianuarie 2018):

Potrivit blogului Rorate caeli, semnatarilor li s-a alăturat astăzi, 5 ianuarie, și Eminența sa Janis Cardinal Pujats, Arhiepiscop Mitropolit de Riga, Letonia.

 • jiohn Lecturer

  Cred că prin comentariul dumneavoastră în care notați, pe deplin justificat, o „mare lipsă” în documentul celor trei episcopi din Kazahstan ați atins, implicit, una din cele mai delicate probleme ale Bisericii de azi: mai există păstori capabili să denunțe și să reziste – cu orice preț – ereziilor răspândite de Papa Francisc? Dacă în anii 1970 nu s-au găsit decât 2-3 episcopi care și-au asumat martirajul batjocurii și al marginalizării pentru a salva Liturghia Papei Grigore cel Mare de la eliminare, oare azi ne mai putem baza măcar pe 2-3 membri ai Colegiului Apostolic care să spună lucrurilor pe nume asumându-și consecințele?

  • joannesromanus

   Insuficiența unor astfel de declarații precum prezenta “Profesiune” devine evidentă, dacă ne amintim că, pe lângă reafirmarea în perpetuitate a adevărului, condamnarea erorii este, și va rămâne până la sfârșitul veacurilor, îndatorirea de căpătâi a ierarhiei bisericești, începând cu Suveranul Pontif. Credincioșii – atât cei bine catehizați, cât și cei mai puțin catehizați – au absolută nevoie de acest sprijin al Magisteriului pentru a putea recunoaște și evita eroarea.

   A afirma că Biserica “va satisface nevoile de astăzi, demonstrând validitatea doctrinelor ei, mai degrabă decât reînnoind condamnări”, așa cum a făcut-o Papa Ioan al XXIII-lea în cuvântarea sa de la deschiderea Conciliului Vatican II a reprezentat o greșeală imensă.

   Ca adevărați “oameni ai Conciliului”, pe care îl invocă ori de câte ori au ocazia, semnatarii prezentei “Profesiuni” perpetuează, din nefericire, aceeași eroare fatală.

   • jiohn Lecturer

    Această exigență vitală trebuie subliniată, azi, cu toată tăria: nu este suficientă o „profesiune” de credință fără denunțarea explicită și clară a erorilor/ereziilor. Iar când e vorba de ierarhi mai trebuie adăugat ceva: ei sunt datori nu DOAR cu denunțarea ereziilor, ci și cu excomunicarea și aplicarea măsurilor canonice împotriva celor care le răspândesc. Altminteri milostivirea dumnezeiască fără dreptate devine o formă fără fond…

%d bloggers like this: